News:

 

Topic: Paste Custom Primitives/Meshes  (Read 269 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

  • Posts: 161
  • Spline
    • www.weisheim.com
August 30, 2017, 09:42:22 AM
Hi

could it be possible especially with the new cool feature "paste primitives direct on the surface" paste other "handmade" meshes?

For example create a mesh, save them as primitive, and use them in the next project.
This feature could look similar to zbrush lightbox/ IMM Brushes.

You hover mouse/pen over surface, press hotkey, window appears where you can select your predefined
objects , select one and it appears direct on the surface.

This feature would help to create a library of objects that you use often, for example rivets on armor,kitbashes for robots,boolean cutters, even more complex meshes could be saved there and reuse / paste them again later.

Its mostly the same like object library but more interactive.

If not possible to create such kind of tool, would it be possible to be able open object library through hotkey or button? And be able to attach "object library" to the viewport so it is always open on startup?

Thanks in advance
« Last Edit: August 30, 2017, 02:27:44 PM by Woolfy »

  • Posts: 161
  • Spline
    • www.weisheim.com
September 02, 2017, 10:18:15 PM
It could for example looks like this:

more intuitive like shown on screenshot  ( small photoshop overpaint)

- if you select the folder "radars" in the list you get preview on the right sight with saved objects in this folder

- red shows that objects can be placed on surface per drag and drop on place, like already possible with primitives

- blue shows that ojects from the scene can be selected and saved in library per button click

- it would be nice if object library could be dockable in UI (like for example material library) or/and called with button or hotkey...Just to avoid to open it always from menu list.



« Last Edit: September 09, 2017, 10:00:36 PM by Woolfy »

  • Posts: 873
  • Polygon
September 03, 2017, 08:06:09 PM
I second the request.

  • No avatar
  • Posts: 3260
  • Developer
  • Administrator
  • Polygon
January 09, 2018, 12:04:31 PM
Try this
http://www.digitalfossils.com/Download/NVil-Jan-09-18.rar

* File > Open Object Library > Copy.
  * Object hierarchy tree view > context menu > Copy.
  * 4 new basic streamline tools. Generic Tools > Mixed Tools > Paste Object, Paste Object(PositionOnly), Paste Object(RandomOrientation), Paste Object(FromLibrary). Paste copied object at snapping point.
 

  • Posts: 161
  • Spline
    • www.weisheim.com
January 09, 2018, 04:02:47 PM
Thanks for the feature Istonia!

In the moment i dont get it to run. Maybe i do something wrong. I did following steps:

Edit>> Customize>> StreamLineTools.

press New Tool>> and select "Generic Tool" from the list

Assign hotkey (7) and added under "NMB Tool" entry "Generic Tools>> Paste Object(From Library).

Go to "object library", select one object from the list and press"copy", then object library closes automatically.

I press the hotkey (7) i defined earlier for paste, but nothing happens.

What im doing wrong?
« Last Edit: January 09, 2018, 04:04:18 PM by Woolfy »

  • No avatar
  • Posts: 3260
  • Developer
  • Administrator
  • Polygon
January 09, 2018, 07:32:28 PM
Try assign it to LMB instead of NMB.

Also make sure snapping is enabled and a snapping is under cursor when you LMB click.
« Last Edit: January 09, 2018, 07:37:30 PM by IStonia »

  • Posts: 161
  • Spline
    • www.weisheim.com
January 10, 2018, 10:37:26 AM
Ah very nice now its working!!!

Two questions:

could it be possible to keep object library always opened ? So if "copy" an object it does not close automatically, like for example Material editor?
And if library is opened allow to place objects ? (currently work space is frozen until closing library)


It would be also nice if until hotkey is hold , be able to scale the object on the surface by moving mouse left-right.
I created similar behavior for placing primitives (see capture.jpg), but its not possible with library object placing because of different architecture of the streamline tool.
« Last Edit: January 10, 2018, 10:44:32 AM by Woolfy »

  • Posts: 161
  • Spline
    • www.weisheim.com
January 10, 2018, 10:42:45 AM
By the way, this is how my streamline tool for placing library objects looks like

  • No avatar
  • Posts: 3260
  • Developer
  • Administrator
  • Polygon
January 10, 2018, 02:53:47 PM
Try this
http://www.digitalfossils.com/Download/NVil-Jan-10-18.rar

  * Library object can be dragged into scene.
  * Edit > Customize > Tools > Common Modeling Shortcut Tools > Paste Object.

  • Posts: 161
  • Spline
    • www.weisheim.com
January 10, 2018, 04:11:59 PM
Yes thats realy amazing now! And preview pictures are great!

by the way both methods of placing are useful.

With drag and drop method place the big meshes that you need one or two times.
With Copy and place method place repetitive objects for example rivets or so.

One left thing , if its possible, to be able also save the objects from the scene, over the same object library window with you place your objects. In the moment you need to go over "save to library" menu.

  • No avatar
  • Posts: 3260
  • Developer
  • Administrator
  • Polygon
January 11, 2018, 10:57:09 AM
Try this
http://www.digitalfossils.com/Download/NVil-Jan-11-18.rar

Right click group node > Save Selected In Scene.

  • Posts: 161
  • Spline
    • www.weisheim.com
January 11, 2018, 02:37:57 PM
Thanks a lot for update!!! works nice..

  • No avatar
  • Posts: 3260
  • Developer
  • Administrator
  • Polygon
January 13, 2018, 01:16:50 PM
Try this
http://www.digitalfossils.com/Download/NVil-Jan-13-18.rar

You can rotate pasted object by 1/2/3 + drag.

  • Posts: 161
  • Spline
    • www.weisheim.com
January 13, 2018, 07:11:56 PM
Thanks for update! Sorry i don't understand what to do?
If i press 1 or 2 or 3 i switch between vertex,edge,face selection.

PS: i noticed:

NVil-Jan-13-18 i cant load any "objs" anymore.

NVil-Jan-11-18 everything works fine

« Last Edit: January 13, 2018, 07:27:56 PM by Woolfy »

  • No avatar
  • Posts: 3260
  • Developer
  • Administrator
  • Polygon
January 13, 2018, 09:19:20 PM
Thanks for update! Sorry i don't understand what to do?
If i press 1 or 2 or 3 i switch between vertex,edge,face selection.

When you paste object through basic streamline tool, you can scale by dragging mouse, right? If you press down one additional key 1 or 2 or 3, you can rotate the pasted object instead.


PS: i noticed:

NVil-Jan-13-18 i cant load any "objs" anymore.

NVil-Jan-11-18 everything works fine



I don't know what you mean. How did you load the objs?

If it is a .obj file, can you send me the file for checking?
« Last Edit: January 13, 2018, 09:33:43 PM by IStonia »